Sėkmingai užbaigtas „Kompleksinė pagalba Klaipėdos miesto socialinės grupės vaikams ir jaunimui“ projekto įgyvendinimas

Įvertinkite naujieną
0 / 5

Your page rank:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Labdaros ir paramos fondas „Dienvidis“, BĮ „Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centras“ ir Labdaros ir paramos fondas „Dvasinės pagalbos jaunimui centras“ prieš du metus pradėjo įgyvendinti projektą „Kompleksinė pagalba Klaipėdos miesto socialinės grupės vaikams ir jaunimui“, kuris finansuotas pagal Europos ekonominės erdvės bei Norvegijos finansavimo programą. Šio projekto įgyvendinimui skirta 228 714,01 EUR. Projekto tikslas – padidinti socialinės grupės vaikų ir jaunimo gerovę.

2016 spalio mėn. pabaigoje sėkmingai baigtos įgyvendinti visos projekto veiklos, kurios buvo numatytos pagal projektą. Projektas suteikė visokeriopos naudos rizikos vaikams ir jaunimui, jie džiaugiasi įgytomis žiniomis, organizuotomis išvykomis, nauju inventoriumi ir ypač patenkinti gausiu dviračių arsenalu.

Klaipėdos miesto vaikams ir jaunimui buvo teikiamos ankstyvojo profesinio mokymo paslaugos.

Darbe su socialinės rizikos grupės vaikais ir jaunimu pastebima menka motyvacija mokymuisi ir ateities profesijos pasirinkimui. Ankstyvasis profesinis ugdymas yra viena iš alternatyvų tiksliam vaikų ir jaunimo ugdymuisi. Labdaros ir paramos fondas „Dienvidis“ centrų vaikų ugdymui parinko tikslingas profesines sritis. Projekto įgyvendinimo metu vaikai ir jaunimas mokėsi siuvimo pradmenų, raštvedybos, savęs pristatymo, sodininkystės ypatumų, fotografijos, floristikos, staliavimo. Mokymų dalyviai išmoko daug naudingų dalykų, kuriuos galės panaudoti ateityje, noriai dalyvavo užsiėmimuose, gavo pažymėjimus. Ankstyvojo ugdymo kursai skatina motyvaciją veikti, kurti, mokytis bei įgauti svarbius gebėjimus. Taip pat buvo vykdomi verslumo mokymai, kurių tikslas skatinti jaunuolių verslumą, formuojant praktinio verslumo kompetencijas ir įgūdžius, plėtojant jaunimo galimybes realizuoti save, atrandant prasmingos ir naudingos veiklos, įsitvirtinant darbo rinkoje, įgyjant gyvenimiškos naudingos patirties.

Mokymuose dalyvavo ir centrų socialiniai darbuotojai

Šių dienų visuomenėje daugėja „sunkių“, agresyvių vaikų. Jų esama kiekvienoje mokykloje, gal net dažnoje klasėje. Tai – galvos skausmas mokytojams, tokių vaikų tėvams, bendraklasiams bei jų tėvams. Tačiau ar dažnai susimąstoma, kad vadinamieji sunkūs vaikai taip pat labai kenčia? Bandant ieškoti išeities šioje situacijoje, Klaipėdos vaikų dienos centrų socialiniai darbuotojai dalyvavo Paramos vaikams centro organizuojamose mokymuose, kuriuos vedė psichologė/ psichoterapiautė Aušra Kurienė bei Erna Petkutė. Psichologės/ psichoterapiautės pasiūlė vieną, jų nuomone teisingą idėją: išmokti priimti, kad vaikas tikrai yra „sunkus“. Ir nebandyti savo poveikiais jį keisti. Didelį atradimų lauką centro socialiniai darbuotojai turėjo dailės terapijos mokymuose, kuriuose terapiją mokėsi pritaikyti darbe su elgesio ir emocinių sutrikimų turinčiais vaikais. Mokymus vedė psichologė, biomedicinos mokslų daktarė Viktorija Grigaliūnienė. Tai buvo puiki galimybė Klaipėdos miesto vaikų dienos centrų socialiniams darbuotojams išsiaiškinti kaip dailės terapijos užsiėmimai gali padėti išsiaiškinti gilius emocinius išgyvenimus, kaip įveikti negatyvius išgyvenimus, taikant meno terapijos ekspresijos priemones, taip pat tai buvo puiki galimybė pažinti save per dailės terapiją ir rasti sprendimus į svarbius gyvenimo klausimus. Kiekvienas vaikas lankantis dienos centrą, kaip gėlė, kuriai švelnumas ir rūpestis – paskata augti. Tad vaikui kasdieninis švelnumas, rūpestis, apkabinimas yra paskata ir tobulėti, o socialinių darbuotojų įgytos žinios prisideda prie vaiko gerbūvio.

Dienos centruose sukurta nauja materialinė bazė

Projektas stipriai prisidėjo prie centrų materialinės bazės atnaujinimo. Centruose sukurtos vaikų laisvalaikio erdvės, kurių tikslas didinti rizikos grupės ir jaunimo gerovę, užimtumą bei gyvenimo kokybę. Labdaros ir paramos fondas „Dienvidis“ projekto dėka turi naują treniruoklių aikštelę, kur dienos centro vaikai gali džiaugtis judria vaikyste, įrengtas psichologo kabinetas, kuriame gausu žaislų, saugi ir jauki erdvė. BĮ „Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centras“ gali pasidžiaugti atnaujinta krepšinio aikštele. Visi centrai aprūpinti nauju dviračių arsenalu ir kitu inventoriumi.