Naujų iniciatyvų paieškose Norvegijoje

Įvertinkite naujieną
0 / 5

Your page rank:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Dvišalio bendradarbiavimo iniciatyvos  “Naujų iniciatyvų ieškojimas, vykdant projekto „Specialistų ir visuomenės įtrauktis į Šeimos konferencijos metodo vystymą ir plėtojimą Lietuvoje“ metu kaip ir buvo planuota aplankėme 4 organizacijas ir gavome net 5 naujas iniciatyvas, kurias galėtume vykdyti Lietuvoje.

Dvišalio bendradarbiavimo tikslas susitarti dėl organizacijos „Blakors“ patirties pasidalijimo vykdant socialines kampanijas, susijusias su pažeidžiamo vaiko pastebėjimu, jo įtraukimu kalbėti ir veikti. Sužinoti kas veiksminga, o kas patikima. „Jegser“ projektas yra puiki iniciatyva skatinanti visuomenės dėmesį atskirtyje gyvenančius, smurtą ar nepriežiūrą patiriančius vaikus.

Projekto iniciatorė ir plėtotoja yra Svetlana Dudaitienė, kilusi iš Lietuvos, Klaipėdos krašto, ji sutiko perduoti projekto idėją ir visą medžiagą, kad galima būtų jį vykdyti ir Lietuvoje.

Lankydamiesi „Blakors“ organizacijoje buvome supažindinti su Bertil‘iu NOrdland‘u, kurio patirtis buvo įamžinta kino filme „The painter and the Tief“.

Bertilis yra Blakors organizacijos socialinio projekto žemo slenksčio paslaugų gavėjams iniciatorius ir vykdytojas. Jo projektas yra susijęs su socialinių įgūdžių filmukų kūrimu ir pačių asmenų mokymu, palydėjimu, įgalinimu. Jo veikla yra idėjinė, pats patyręs narkomano, benamio ir nusikaltėlio gyvenimą puikiai supranta ką reiškia socialiniai įgūdžiai tokią patirtį turintiems asmenims.

Turėjome vizitą jaunimo ugdymo centre MultifunC. Šis centras skirtas keisti jaunimo elgesį, kad jie grįžtų į visuomenę, ugdymo sistemą. Centre jaunuoliai sunkaus elgesio, daugiausia 4 jaunuoliai su kuriais dirbama. Be kitų sentre naudojama Lietuvoje diegiama multidimensinė terapija (MDTF) ir Agresyvaus elgesio keitimo programa ART, kurio modelį mes parsivežėme į Lietuvą ir sieksime apsimokyti.

Dar viena įdomi iniciatyva buvo rasti programą, kuri įdomi mums kaip prevencinė mokomoji priemonė elgesio keitimui. Tai agresyvaus elgesio keitimo programa vadinama ART ir yra labai gera priemonė keisti vaikų, jaunuolių elgesį, pozityvumo ieškojimą, blogų įpročių keitimą į kitus geresnius. Pavyzdžiai rodo, kad ši programa plinta tarp vaikų, jaunuolių bendruomenės lyg virusas ir tai keičia ne tik vaiko, šeimos, bet ir aplinkinių elgesį į daugiau pozityvų, taikų.

Šią programą mums pristatė Smart kompetanse lektoriai Morten Sigurdsen ir Thomas Zandstra Helmsgard. Siekdami Lietuvoje apsimokyti ir diegti šią programą pasirašėme bendradarbiavimo sutartį ir mėginsime ieškoti finansinio mechanizmo įsigyti patį ART modelį ir diegti jį Lietuvoje.

Taip pat apsilankėme Gjovik‘e, kur buvome susitikę su Šeimos konferencijos metodo lektorėmis, Bufetat atstovėmis Lise Lundby ir Anne Mette Fadum, kurios Lietuvoje ne tik apmokė ŠK supervizorius, bet yra ir Norvegijoje supervizorės Šeimos konferencijos metodo plitimo Norvegijoje. Kadangi „Dienvidis“ buvo metodo diegėjas Lietuvoje, tai lektorės yra kaip mūsų mentorės, su kuriomis dalinamės sėkmėmis ir nesėkmėmis, kurių patiriame su Šeimos konferencijos modelio įgalinimu Lietuvoje.

Dvišalio bendradarbiavimo iniciatyva yra Aktyvių piliečių fondo, finansuojamo EEE finansinio mechanizmo lėšomis, dalis.